Hop Farm - Kmetija Gajšek
Hop Farm - Kmetija Gajšek

Hop Farm - Kmetija Gajšek

Zgodilo se je v zadnjih dveh desetletjih preteklega stoletja, ko je v Spodnji Savinjski dolini rž in pšenico zamenjala majhna in nebogljena rastlina, ki je spomladi začela lezti iz brazd rahlo zorane njive, opirajoča se ze od vsega začetka na več metrov visoke, gladke hmeljevke, kasneje oštrenfana in vsa zelena ter polna lepih listov je hitro rastoča kmalu dosegla zgornji konec droga in v drugi polovici avgusta dozorela. Torej, če se v poletnem času pelješ iz Celja proti Žalcu in si pogledaš pokrajino okoli Polzele, Petrovč, Prebolda, Braslovč, Vranskega, Šempetra in ostalih mičnih krajev, tedaj se lahko prepričaš, da je tod prava domovina hmelja. Voziš se med sadnimi vrtovi, toda ti vrtovi niso prav nič podobni drugim našim vrtovom, ki jih krasijo in lepšajo le nizke, pritlikave rastline in cvetlice.

Takšen opis, vzgajanja zelenih cvetlic je zaznamovalo tudi naše življenje Ocvirkovih iz Latkove vasi. Prvi hmelj so  zasadili  naši predniki , danes pa ga vzgajamo  na 13 ha površine. Hmeljarstvo je vedno bila občutljiva panoga kmetijstva tudi pri nas. Zahtevalo je veliko investicij in dolge roke njihovih povračil. Prav zaradi tega smo se že od nekdaj  posluževali lastnih inovacij, ki danes hmeljarjem olajšujejo številna hmeljarska opravila. Zanimanje za kmetijsko tehniko je preraslo tudi v udejstvovanje v okviru Strojnega krožka, kjer je vedno bila pomembna medsebojna pomoč na kmetiji.

Poleg  proizvodnje hmelja, prideljujemo še bučno olje, fižol sivček, žita in koruzo.

kmetija_[07]_800.JPG

kmetija_%5B01%5D_800.jpg

Obstaja 4 izdelkov.

Prikazujem 1-4 od 4 izdelkov
Aktivni filtri

Blagovna znamka: Hop Farm - Kmetija Gajšek

Fižol Sivček

V preteklosti je fižol veljal za manj vredno živilo, danes pa uživa ugled zelo zdravega živila. In četudi se mu morda izogibamo zaradi neprijetnega napenjanja, je dobro, da si ga čim večkrat privoščimo, saj je odličen vir beljakovin, mineralov, vitaminov in ogljikovih hidratov. Hkrati pa je tudi zelo hranljivo, dostopno in poceni živilo, ki ga lahko...

Blagovna znamka: Hop Farm - Kmetija Gajšek

Bučno olje

Bučno olje je slovenska kulinarična posebnost, ki si vse bolj utira pot v kuhinje ljubiteljev okusnih in zdravih jedi. Ne brez razloga, saj ga poleg značilnega orehastega okusa in edinstvene temne barve odlikujejo številni ugodni učinki na zdravje.

Blagovna znamka: Hop Farm - Kmetija Gajšek

HOPS - hmelj

Slohops is a brand name for all Slovenian hop varieties, direct hops supply, quality program and sustainable hop pricing. A partnership with us allows a customer to access a pure, wholesome, high quality source of hops with complete traceability from grower to finished product. You can enjoy a risk-free supply chain with complete confidence in the quality...

Follow us on Facebook